Kouzlo jarní bylinkové kuchyně 27. 4. 2025
Přijďte se naučit využívat bylinky ve sladké i slané kuchyni. Na úvod botanická procházka, vaření, ochutnávání a také trocha teorie.
V ceně kurzu oběd a svačinky.
Datum konání: neděle 27. 4. 2025 (9.30 - 16.30)
Místo: Brno, Rozmarýnek (Rozmarýnová 6, Brno)
Lektorka: Lenka Ardben Kříčková (Divoká Lodyha)
Naše louky a lesy jsou pro nás velkým bohatým prostřeným stolem, kde můžeme objevovat různé vůně a chutě. Příroda nám štědře otevírá svou náruč a mnohé divoké byliny umí v kuchyni velmi překvapit. Bylinková kuchyně je plná nekonečných variací a přináší spoustu zelené síly a energie, jen ji vpustit do našeho života.
Ukážeme si, které bylinky v přírodě jsou jedlé a jak je využít a obohatit náš běžný jídelníček
Co se naučíte?
- Jak bezpečně rozpoznat a sbírat divoké rostliny.
- Správné způsoby zpracování a uchovávání bylin, aby si zachovaly svou sílu a chuť.
- Inspirace pro přípravu pokrmů, marmelád, čatní, šťáv a dalšího.
- Společne si uvaříme si spoustu dobrot, které na kurzu i sníme (polévku, hlavní jídlo, dezert a pomazánku)
Harmonogram kurzu:
- komentovaná botanický procházka brněnskou přírodou, sběr rostlin
- přesun a svačina z připravených bylinkových dobrot
- společná příprava obědu a svačiny
- povídání o zpracování jarních bylin a ochutnávka
Připravíme si:
- Jarní polévku z divokých bylinek
- Slané galletky s bylinkovou náplní
- Pikantní bylinkovou pohanku
- Jarní salát s lipovými listy a javorovými květy
- Sladké kopřivové kuličky
- Bylinkovou limonádu
Ochutnáme:
- Bylinkový ocet
- Jarní pesto
- Bršlicovou hořčici
- Divoké chutney
- Jarní likér
O lektorce Lence Kříčkové...
"Jsem vystudovaná zahradnice a vášnivá pěstitelka léčivých a jedlých rostlin, lektorka bylinných kurzů a průvodce Hildegardiny léčivé zahrady. Objevuji rostlinný svět přes vlastní nitro a vnímám jej všemi smysly. Naslouchám rytmům přírody, poznávám, učím se, tvořím a inspiruji.
Pracuji v Lerosu v Kvalitě a Vývoji, studuji a učím ve škole přírodních terapií v Českém Krumlově a občas přednáším na Střední zahradnické škole v Kopidlně o sběru, sušení a uchování léčivých rostlin. "
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.